25 januari 2022

De dynamiek van een vriendengroep

3 min read

Eens in de maand spreken ik en mijn oud-huisgenoten met elkaar. Jarenlang hebben we lief en leed met elkaar gedeeld en dat heeft een band gesmeed voor de rest van ons leven. Althans, zo voelt het tot nu toe. Iedereen woont inmiddels op zichzelf, verspreid over het land. Een van ons zessen woont over de grens. Gelukkig valt het mee hoe ver, want Lieke is in Hamburg gaan wonen en regelmatig komt ze nog deze kant op. Ze is er niet elke keer bij, maar vaak wel en dan combineert ze het met een bezoekje aan haar ouders en andere familieleden en vrienden. Elke maand gaan we dus een hapje eten bij elkaar en praten we elkaar bij. Het is leuk dat we uiteenlopende beroepen en levens hebben, waardoor we elkaar altijd wel wat nieuws te vertellen hebben. Juist omdat we niet altijd hetzelfde denken over dingen en ons leven niet op dezelfde manier invullen, raken we niet uitgepraat. Natuurlijk speelt ook mee dat we elkaar goed hebben leren kennen in de periode dat we bij elkaar in huis wonen. Als mensen je goed kennen, kunnen ze je ook goed een spiegel voorhouden. Dat is niet altijd leuk, maar het leidt vaak wel tot nog betere gesprekken.

Jubeltonen en confrontaties

Natuurlijk is het niet alleen maar jubeltonen. Maar dat waardeer ik juist erg van deze vriendengroep. Dat we een discussie ook zeker niet uit de weg gaan. We zijn te goed bevriend om dat ook niet altijd uit te praten. Onze band kan wel tegen een stootje en misschien is hij juist daarom wel zo sterk geworden. Als je met elkaar in huis woont, is het moeilijk elkaar te negeren, dus dat was simpelweg geen optie als er ruzie was. De groep bestaat uit zowel extraverten als introverten, dus het zijn vaak wel dezelfde mensen die de discussie aangaan en dezelfde personen die de vrede weer weten te stichten. De een is meer van de confrontatie, de ander meer van de harmonie. En zo houden we elkaar goed in balans.

Invloed van de sterren

Een van mijn oud-huisgenoten, Saar, is redelijk spiritueel ingesteld en is naar aanleiding van zo’n confrontatie een keer nagegaan welke sterrenbeelden we hadden in zowel de westerse als de Chinese astrologie. We moesten daarbij vertellen in welke plaats en hoe laat we geboren waren en even later kwam zij met een hele uitleg over de dynamiek van onze vriendengroep. Dat het niet gek was dat we bevriend waren, omdat onze sterrenbeelden goed bij elkaar passen en dat ons gedrag binnen de groep ook behoorlijk overeenkwam met wat de astrologie over ons te vertellen had. Ik vond dat wel interessant en het komt daarom denk ik door haar dat ik af en toe een astroloog raadpleeg om inzicht te krijgen in verschillende aspecten van mijn leven, zoals in de liefde en mijn carrière. Het biedt me altijd weer een frisse kijk op de dingen of geeft me voer tot nadenken. Uiteraard bespreek ik vervolgens vaak met Saar wat de astroloog heeft gezegd en zij weet vaak dingen net even anders te interpreteren dan ik, waardoor dat ook weer interessante gesprekken oplevert. Afgelopen tijd hebben we door het coronavirus natuurlijk alleen gebeld met elkaar en hoewel het fijn is elkaar ook van een afstand te kunnen zien en spreken, kan ik niet wachten totdat we straks weer met zijn allen aan een tafel zitten!