Gezondheidszorg

      Geen reacties op Gezondheidszorg

De gezondheidszorg in Nederland je krijgt er allemaal wel eens mee te maken. De gezondheidszorg in ons land staat bekend als goed en duur. Vanaf begin 1800 was er sprake van de eerste beperkte gezondheidszorg. Het bleef bij beperkte zorg en er waren in die tijden veel kwakzalvers actief die de kwaliteit niet ten goede kwamen. In de vorige eeuw hebben de ontwikkelingen elkaar snel opgevolgd. In 1971 werd de eerste minister van volksgezondheid benoemd. In ons land is het verplicht om je te verzekeren tegen mogelijke zorgkosten. De basisverzekering dekt de standaardzorg van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis of apotheek. Voor de meeste zorg in het basispakket geldt een eigen risico. Er kunnen ook nog eigen bijdragen gelden. Daarnaast is het mogelijk je dekking uit te breiden met specifieke modules zoals fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen en tandheelkundige zorg.

Tandheelkunde

Binnen de gezondheidszorg vervult de tandheelkunde een belangrijke rol. De geschiedenis van de tandheelkunde gaat ver terug. In de 16e en 17e eeuw werden behandelingen uitgevoerd door bijvoorbeeld barbiers en algemene artsen. Het trekken van tanden en kiezen was toen vaak de enige optie. Ook in de 20e eeuw was de zorg nog zeer beperkt en duur te noemen. Destijds werd het verwijderen van alle tanden als een perfect cadeau gezien voor een 21ste verjaardag of voor een trouwerij. In de loop van de 20e eeuw werden behandelingen steeds meer verbeterd en betaalbaarder. Ook zorgde de toevoeging van fluoride in tandpasta voor een flinke verbetering in de algemene mondgezondheid. Vandaag de dag gaan we niet meer alleen naar de tandarts voor controle of klachten. Het creëren van een perfecte witte glimlach heeft nu voor velen de prioriteit.

Tandartsen in de komende jaren

De ontwikkelingen in de tandheelkunde volgen elkaar in snel tempo op. Ook de dienstverlening wordt steeds verder uitgebreid. Er zijn nu zelf praktijken die 7 dagen per week geopend zijn. Wil je bijvoorbeeld naar de tandarts in Amsterdam dan kan je bij Dental365 zonder inschrijving terecht op een tijd dat het jou het beste uitkomt. Het aantal cosmetische behandelingen bij tandartsen zal verder toe gaan nemen. Er bestaat op dit moment echter nog wel een tekort aan tandartsen dat zal de komende jaren moeten worden opgevuld.  De tandartspraktijken zullen ook steeds verder gaan digitaliseren. 3D printing heeft zijn intrede al gedaan in sommige praktijken. De tandarts of tandtechnicus maakt een digitale scan van je mond en print vervolgens het kunstgebit uit. De 3D-printer print vervolgend tanden en tandvlees, die je vervolgens als legostenen in elkaar klikt.