Iets voor iemand betekenen

      Geen reacties op Iets voor iemand betekenen

Op het moment dat mensen weten dat ik goed ben in klussen, word ik meestal een paar weken daarna gebeld met de vraag of ik kan helpen als er iets geboord of gemonteerd moet worden. Ik vind het geen probleem, want ik doe het graag. In mijn huis heb ik dan ook het meeste zelf geïnstalleerd, zoals de badkamer en de keuken. Ik ben er overigens van overtuigd dat veel meer mensen dat soort dingen zelf kunnen. Ze zijn alleen bang dat ze iets verkeerd doen, er te veel frustratie zal ontstaan of ze hebben er simpelweg geen zin in. Ik kan dat ook wel begrijpen. Zo heb ik een hekel aan schoonmaken en heb daarom een hulp in het huishouden. Maar het geeft wel veel meer voldoening als je iets zelf gemaakt, in elkaar gezet of geïnstalleerd hebt. Omdat je er tijd en moeite in hebt zitten, voelt het veel meer echt je eigen huis. Als ik dan moet helpen bij een klusje in huis, geef ik ze daarom ook zelf wat taken die ze eenvoudig kunnen uitvoeren. Zo hoop ik te laten zien dat het zo moeilijk niet is. Mensen kunnen vaak veel meer dan ze denken. Al is met hulp ook niets mis.

Klussen bij mijn oma

Iemand die het altijd erg fijn vindt als ik kan helpen met iets, is mijn oma. Als er iets kapot is of er moet een schilderij opgehangen worden, belt ze mij altijd. Natuurlijk omdat ze mijn hulp echt nodig heeft, maar ook omdat het gezellig is. We drinken dan samen koffie en dan vertelt ze verhalen over vroeger. Ik vind het altijd erg leuk om aan te horen. Wel heb ik inmiddels vele verhalen al meerdere keren gehoord, maar dat vind ik niet erg. Ze leeft altijd helemaal op als ze kan vertellen over vroeger. Dan zet ze bijvoorbeeld muziek op, zodat ik weet over welk liedje ze het heeft. Ook maken we dan vaak even een ommetje. Ik herinner me dat als ik bij haar ging logeren toen ik klein was, we altijd oud brood aan de eendjes voerden. Helaas is ze inmiddels wel slecht ter been, maar loopt elke dag plichtsgetrouw een eindje met de rollator. Laatst belde ze me op met de vraag haar met iets te helpen.

Hulp versus onafhankelijkheid

Ze zei dat het voor haar erg zou schelen als ze zittend zou kunnen douchen. Haar douche was daar niet op uitgerust. Natuurlijk wilde ik haar graag bij helpen. Samen hebben we een complete douchecabine uitgezocht waar een zitje bij werd geleverd. Ze kan nog veel zelf en woont ook nog niet in een verzorgingstehuis. Onafhankelijkheid vindt ze een groot goed, maar vindt het niet erg bij sommige dingen hulp nodig te hebben. Dat is ook een kunst: hulp durven vragen. Ik ben blij dat ze mensen om zich heen heeft op wie ze een beroep kan doen. Het is mooi iets voor iemand te kunnen betekenen!