25 januari 2022

Mode

2 min read

Mode, een al ontelbare jaren bekend begrip. Iedereen kent het woord of leeft volgens de laatste mode, maar wat is mode eigenlijk? Mode is alles wat gedurende een bepaalde periode hip of aantrekkelijk wordt gevonden. Vaak verandert de mode per seizoen. Mode betrekken we vaak op kleding maar ook bijvoorbeeld het interieur van je huis of de inrichting van je tuin is modegevoelig. In vroeger jaren kon je aan iemands kleding aflezen tot welke stand hij of zij behoorde. Tegenwoordig is dit minder aan de orde maar onder bijvoorbeeld jongeren is soms nog steeds een verschil tussen arm en rijk zichtbaar. De merken bepalen vaak de mode onder jongeren maar daar hangt wel een prijskaartje aan. De opkomst van mode bloggers en de advertenties op social media dragen ertoe bij dat de mode van over de gehele wereld binnen handbereik is. Duurzaamheid is in het huidige modebeeld een steeds belangrijker wordende factor. Kleding van hergebruikte materialen winnen aan populariteit.

Modeaccessoires

In het modebeeld nemen accessoires een belangrijke plaats in. Oorbellen, armbanden, stropdassen, hoeden/petten en tassen zijn zeer zeker ook trendgevoelig. Een populair accessoire voor mannen is de stropdas. Stropdassen zijn al sinds de 17e eeuw een populair accessoire. De eerste herenstropdassen waren zeer moeilijk te knopen en leken meer op groot en slap uitgevallen vlinderstrikken. De moderne stropdas zoals we die nu kennen werd geïntroduceerd aan het einde van de 19e eeuw. Voor mannen die dagelijks een pak dragen is de stropdas een mooie blikvanger. Er is volop keuze in soorten en kleuren zodat je dagelijks variatie in je kleding kan aanbrengen. In veel functies is het dragen van een stropdas verplicht maar veel mannen dragen ook een das omdat ze het gewoon mooi vinden.

De toekomst van de mode

Duurzaamheid en milieu zullen de komende jaren een steeds belangrijkere plaats in nemen in de modewereld. Uiteindelijk gaan we ook met kleding in de toekomst naar een circulaire economie en gebruiken we gedragen kleding als grondstof voor nieuwe kleding. De ‘oude’ stof wordt dan gebruikt om nieuwe stof van te maken. Ook het kopen van tweedehands kleding is in opkomst. Vroeger had dat een armoedig imago, iets dat je vooral deed omdat je geen geld had. Maar tegenwoordig is het een trend om tweedehands te shoppen. Zelf kan je ook een grote invloed op de ontwikkelingen hebben. Duurzame mode kan je stimuleren door het te kopen, hetzelfde geld voor tweedehands kleding. De trend zal dus verschuiven naar duurzaam en hergebruik van materialen.