25 januari 2022

De juiste vloer kiezen lastig? Alles behalve!

3 min read

Ga jij binnenkort verbouwen of verhuizen? Dan kan het zijn dat je een nieuwe vloer gaat leggen. Een nieuwe vloer uitzoeken lijkt zo simpel dat je voor de keuze staat. Zo veel verschillende soorten, materialen en kleuren maar welke vloer is nou geschikt voor bij jou in huis? De keuzestress slaat toe en veel zien door de bomen het bos niet meer. Gelukkig is dat vanaf nu verleden tip! In dit blog helpen we je stap voor stap met de juiste keuze wat betreft een nieuwe vloer!

Stap 1, Waar komt de nieuwe vloer te liggen?

Iedere ruimte in huis heeft zijn eigen wensen en behoefte. Zo wil je in de keuken waarschijnlijk een vloer die wel tegen een stootje of wat water kan terwijl je in de woonkamer graag een vloer wilt hebben die sfeer uitstraalt. Ook wat betreft de badkamer en slaapkamer komen de wensen en behoefte niet altijd overeen. Denk daarom eerst goed na voor welke ruimte je een vloer zoekt en wat je specifieke wensen en behoefte zijn voor die ruimte en de vloer die daarin komt te liggen.

Stap 2, wat voor soort huishouden heb je?

Heb je kinderen of huisdieren? Dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een vloer die wel tegen een stootje kan. Je moet er natuurlijk niet aan denken dat je een van je kinderen zijn glas drinken omgooit en je vloer meteen helemaal bol gaat staan van het vocht wat onder de planken verdwijnt. Daarnaast kunnen zowel kinderen als huisdieren soms nog wel eens druk doen en/of luidruchtig zijn en dan zit je er waarschijnlijk niet op een vloer te wachten die niet enigszins geluiddempend is. Ben je alleen, met zijn tweeën of heb je al oudere kinderen? Dan maakt dit uiteraard een stuk minder uit.

Stap 3, voordelen versus nadelen

Iedere vloer heeft zo zijn voordelen en zijn nadelen. Een echte eiken houten vloer is bijvoorbeeld prachtig en ook zeer duurzaam. Je hoeft deze vloer in principe maar één keer aan te schaffen en de aankomende 50 jaar heb je hier echt geen kijken meer naar. Het nadeel van deze vloer is alleen wel het prijskaartje. Pvc vloeren daarentegen zijn over het algemeen wel iets goedkoper en gaan minder lang mee. Deze vloeren zal na een jaar of 10 misschien wel aan vervanging toe zijn. Daarnaast kan deze vloer bijvoorbeeld een stuk minder hebben dan een stenen vloer. Het voordeel van een stenen vloer is dat deze over het algemeen zeer bestendig zijn tegen invloeden van buitenaf. Het nadeel van deze vloer is alleen dat het in de winter behoorlijk koud aan de voeten kan zijn, tenzij je uiteraard ook vloerverwarming laat plaatsen.

Stap 4, bepaal de kleur

Eenmaal een materiaalkeuze kunnen maken? Dan is het tijd voor de kleur. Vloeren kunnen we opdelen in lichte tinten en donkere tinten. De lichte tinten doen een ruimte over het algemeen veel groter ogen. Het soort voor licht en ruimte in huis maar let wel op, viezigheid zie je erg goed op deze kleur. Bij donkere tinten heb je dat een stuk minder. Donkere tinten vloeren zorgen voor een huiselijke en warme sfeer maar kunnen wel zorgen dat je ruimte kleiner oogt. Ben je nog niet helemaal zeker voor welke kleur je het beste kan gaan? Vraag dan gewoon eens wat sample aan bij een vloerenspecialist zoals Laminaatenparket.nl en kijk hoe het in jouw huis staat.