28 november 2021

Tips om je huis efficiënt te onderhouden

3 min read

We willen natuurlijk allemaal een netjes en opgeruimd huis, maar soms kan het lastig zijn om het huis goed te onderhouden. Het is fijn als je zo min mogelijk tijd hieraan kwijt bent. Gelukkig bestaan er verschillende manieren waarop je je huis efficiënter kunt onderhouden. Hieronder vind je een aantal tips waarmee jouw huis er voortaan op een efficiënte manier spik en span uitziet.

Beperk het aantal spullen dat je hebt

Less is more. Heb je weinig spullen, dan hoef je ook minder op te ruimen en schoon te maken. Ga eens alle kamers door in je huis en kijk wat er allemaal weg kan. Heb je veel kleding die je eigenlijk nooit draagt? Tijd om deze kledingstukken te verkopen. Best kans dat dit je ook nog eens wat geld oplevert. Ook andere spullen die je niet meer gebruikt, zoals oude boeken en spelletjes, kun je misschien beter op Marktplaats zetten.

Schakel hulp in

Gelukkig hoef je in het leven niet alles alleen te doen. Wil je je huis grondig opruimen, schroom dan niet om de hulp van vrienden, vriendinnen of familieleden in te schakelen. Vele handen maken licht werk. Sommige dingen kun je beter zelf opruimen, maar er zal ook het één en ander zijn waar anderen prima bij kunnen helpen. Maak er een gezellig dagje van en kook voor de mensen die je komen helpen, om zo je dankbaarheid te tonen.

Bedenk een vaste schoonmaakroutine

Om ervoor te zorgen dat de rommel zich niet opstapelt en je niet uiteindelijk aan muizenbestrijding (meer informatie vind je op https://www.bestrijdingsdienst.nl/)  hoeft te doen omdat je zoveel etensresten in de keuken hebt liggen, is het goed om een vaste schoonmaakroutine te bedenken. Maak bijvoorbeeld één keer in de week, op een vaste dag, tijd vrij om je huis eens goed onder handen te nemen. 

Begin bij één kamer of taak (zoals stofzuigen) en werk zo het hele huis af. Zo’n vaste routine kan ervoor zorgen dat je tóch gaat schoonmaken, ook als je geen zin hebt. Na een tijdje zit zo’n routine namelijk in je systeem, waardoor je het op de automatische piloot doet.

Laat rommel niet liggen tot de volgende dag

Het kan soms verleidelijk zijn om troep tot de volgende dag te laten liggen. Toch is dit niet erg verstandig. Het is namelijk erg fijn om wakker te worden in een schoon en net huis. De kans bestaat ook dat de rommel zich opstapelt wanneer je het één keer laat liggen. Probeer dit te voorkomen en ruim voortaan voor het slapen gaan alle rondslingerende spullen op.

Neem het van de kleine momenten

Soms heb je even een paar minuten over, omdat je bijvoorbeeld moet wachten tot de magnetron klaar is. Ook in die ene minuut kun je jezelf nuttig maken. Gebruik deze tijd bijvoorbeeld om de keukentafel op te ruimen, of om de vaatwasser uit te ruimen. Je zult zien dat dit al veel scheelt en je op die manier je huis goed onderhoudt. 

Daag jezelf uit

Soms onderschatten we onszelf. Je kunt vaak prima een heleboel gedaan krijgen in een uur tijd, terwijl we van tevoren denken dat iets veel langer gaat duren. Leg de lat daarom hoog voor jezelf en je zult zien dat je een heleboel op kunt ruimen. Op die manier kun je die o zo rommelige kledingkast eens uitmesten waar je al maanden tegenop ziet. Eigenlijk zal dit waarschijnlijk minder tijd kosten dan je denkt, als je goed doorwerkt. Daag jezelf uit om veel gedaan te krijgen in een korte tijd. Je zult zien dat dit veel voldoening geeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *