25 januari 2022

Zo wordt jouw biertje gebrouwen

2 min read

Bier brouwen is een prachtig beroep wat al eeuwen wordt uitgeoefend over de hele wereld. Met duizenden verschillende bieren, heeft elke brouwer een eigen methode verzonnen om tot een unieke bier te komen. Zo zijn er verschillende biersoorten, verschillende alcoholpromillages en natuurlijk verschillende smaken door gebruik te maken van verschillende ingrediënten. Toch is het brouwen van elke biersoort in de basis hetzelfde. Bijna elke biersoort wordt op basis van deze 5 ingrediënten gebrouwen. In dit artikel gaan we dieper in op hoe bier wordt gebrouwen. 

Gerst

In het eerste proces van bierbrouwen wordt gerst geweekt in water. Dit proces wordt mouten genoemd. Graan zuigt zich vol met water en krijgt vervolgens de kans om zich te ontkiemen in warme kamers. Tijdens dit proces vormt de graankorrel enzymen. Enzymen zijn een bepaald soort eiwit die ervoor zorgen dat het eigen zetmeel omgezet worden in suikers. Deze suikers zorgen er namelijk later in het proces voor dat er alcohol en koolzuurgas wordt gevormd door middel van de toevoeging van gist. Elke brouwer gaat anders met die proces om waardoor er een unieke smaak wordt gerealiseerd die uiteindelijk bepalend is voor het bier. 

Water toevoegen

Het volgende proces wordt maischen genoemd. Tijdens dit proces wordt de gedroogde mout gemengt met warm water. Hierdoor worden de aanwezige enzymen weer geactiveerd waardoor het overgebleven zetmeel verder wordt omgezet in suikers. Hierna wordt de mix gefilterd. De vloeistof die overblijft wordt ‘wort’ genoemd. Hier blijven ook vaste deeltjes over die draf of bostel worden genoemd. Dit wordt vervolgens weer gescheiden door een volgend filtratieproces. De aanwezige suikers in de wort worden tijdens de gisting omgezet in alcohol. 

Hop tijdens de kook

Een van de bekendste ingrediënten is natuurlijk hop. Beer hops worden tijdens het koken van de wort toegevoegd in de brouwketel. Brouwers maken gebruik van verschillende soorten hop om tot een bepaald aroma te komen. Na het koken wordt het bier zo snel mogelijk afgekoeld zodat het bier kan gaan gisten. 

Gisten en rijpen

Het gisten is de volgende stap in het brouwproces. Dit kan over het algemeen op twee verschillende manieren gaan. Als gisting gedaan wordt op kamertemperatuur, rijst de gist langzaam naar boven. Deze gist methode wordt bovengisting of hoge gisting genoemd. Als het gistproces wordt gedaan op lagere temperaturen, zakt de gist naar beneden. Dit wordt ondergisting of lage gisting genoemd. Een pils is een vorm van ondergisting. Tijdens dit proces worden de suikers omgezet in alcohol en koolzuurgas. Als dit proces afgerond is moet het bier enkele dagen tot weken rijpen voordat het klaar is om te rijpen. 

Om tot verschillende smaken te komen voegen brouwers tijdens het proces verschillende ingrediënten toe om tot nieuwe smaken te komen. Ook het rijpproces speelt hierbij een rol. Door langer of korter te rijpen krijg je namelijk een andere smaakbeleving.